Home Търсене  Регистрация
* * * * *
Дата и час: Сря Сеп 08, 2010 4:52 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Какви са причините дизела да е по-скъп от бензина
МнениеПубликувано на: Пон Май 19, 2008 10:45 am 

Кара: Alfa Romeo 147, 1.9 JTD
Здравейте,
от доста време се опитвам да разбера какви са конкретните причини за това дизелът да е по-скъп от бензина.
Това, което знаят повечето мои познати, с които съм го дискутирал, е че дизелът е първия продукт при дестилацията на нефта. Бензинът се получава след допълнителни обработки, които съответно би трябвало да го оскъпят. И съответно всички смятат, че най-нормалното нещо е бензина да е по-скъп от дизела. Обяснението на повечето от тях на ситуацията е, че явно някой прави спекулации на гърба на потребителите с цел печалба, възползвайки се от силно повишеното потребление на дизелово гориво в последните години и увеличаването на броя на дизеловите коли в България.
Явно причината не е и в акцизите, в момента в България акциза на дизела е 306 евро за 1000 литра, което е към 60 стотинки на литър дизел.
Доколкото разбирам оттук акциза за бензина е 685 лева за 1000 литра.
Интересна статия за това как се формира цената на бензина успях да намеря тук. Но тя пак не можа да даде достатъчно ясно обяснение.
Най-детайлното обяснение засега открих в една статия от в-к "Сега" отпреди 6 месеца: Дизелът мина 2 лева литъра, и по-точно в коментарите след нея:
Цитат:
Пояснявам за повишаването на цената на дизела. Основната част от разходите за производство на дизел се формират при очистването му от сяра за достигане на стандартите Евро-4 (50 ррм по сяра). Отстраняването на тези серни съединения става изключително трудно, като са необходими нови катализатори, по-висок енергиен разход и по-големи количества водород. Като добавим към това и по-високата цена на нефта и задължението да има определен процент биодизел в дизела цената на дизела съвсем резонно върви нагоре. След 2009 когато влиза стандарта Евро-5 (10 ррм по сяра) ще има ново повишение на цената на дизела, още повече голяма част от рафинериите в зоната на ефективна логистика за България ще им се наложи да направят инвестиции в нови технологии - замяната на катализаторната система и увеличеното работно налягане просто няма да са достатъчни.

Най-странното ми е, че никой досега не е написал нищо никъде в прав текст по въпроса, при положение, че много хора си задават този въпрос. В крайна сметка много хора в последните години си купиха дизелови автомобили, заради идеята, че ще плащат по-малко за гориво. Цените на дизелови автомобили втора употреба дълги години също бяха по-високи в сравнение с аналогичния модел само че с бензинов двигател, пак с идеята на търговеца че си купуваш автомобил, с който ще имаш по-малко разходи за консумативи /поне аз не знам за друга причина търговците да им слагат по-висока цена/.
В момента цената на Premium Diesel в OMV /от който съм много доволен/, е 2.66 лева за литър - най-високата цена от всички горива на бензиностанцията, а на всеки на който му я кажа, се хваща за главата. Не бих се учудил ако до няколко месеца цената му стигне и 3 лева за литър, особено ако цената на суровия петрол продължи да се покачва.
Ще съм благодарен ако някой би могъл да ми даде някакво по-детайлно обяснение, или пък да потвърди изказването, което съм цитирал.
Поздрави за хубавия форум!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Какви са причините дизела да е по-скъп от бензина
МнениеПубликувано на: Пон Май 19, 2008 11:28 am 

Още едно доста гневно мнение от днес, пак по темата: Орешарски що се прави на ударен за дизела? И що пускат Лукойл да ни дере кожата?
e-vestnik разрешават използване на техни материали в сайтове с некомерсиална цел, затова направо публикувам тук цялото мнение:
Цитат:
Източник: e-vestnik
Дата: 19 май 2008

Дизеловото гориво стигна 2,50 лв. за литър. На дизел върви транспортът на цялата търговия и производство в България, вървят влакове, градски автобуси…
И никой не ще да обясни защо дизелът в България е по-скъп от бензина с 20-30 ст. на литър. След като в България акцизът за дизел е по-нисък от акциза за бензин, макар и с малко (100 лв. на 1000 л).
Министър Орешарски се направи на оригинален, като в отговор на обявения протест за цените на дизела, каза, че цените на петрола нямало как да се решат в неговия кабинет.
Само че може ли да обясни Орешарски, като е толкова отворен за цените на петрола, защо дизелът е по-евтин в съседна Гърция - не само от бензина там, ами и от дизела у нас. Като там акцизите за двата вида горива там са с почти същата разлика, както у нас?
И може ли да обясни защо, примерно в Холандия, Португалия, Белгия, Испания, Ирландия цените на дизела са по-ниски или най-много равни на бензина?
И още – в някои от тези страни разликата в акциза за бензин и дизел е още по-голяма, тоест за бензина е повече. Въпрос на държавна политика. Правителството трябва да определи кое гориво е приоритетно. А знае се, че дизелът е по-екологично гориво, защото дизеловите двигатели горят по-малко.
Но ако един министър е сериозен, няма да се прави на оригинален и да се измъква с цените на петрола, а ще попита официално Лукойл – защо надувате цената на дизела? Защо той е по-скъп, след като акцизът за него е по-нисък?
Защо на бензиностанциите цената на скъпия дизел (който е внос от Европа) е с такава малка разлика от евтиния, произведен в Лукойл? Все едно вино от 5 лв. и вино от 3 лв. да ги продаваш с разлика от 20 ст. на литър.
Отговорите на Орешарски на протестите за цената на дизела са демагогски или издават невежество. И в двата случая този министър мирише лошо.
А мълчанието от страна на правителството за спекулата на монополиста Лукойл също е много съмнително.

Поздрави,
Радо

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Май 19, 2008 3:43 pm 

Току-що излезе още нещо по темата, този път в Investor.bg: БСК: Картелно споразумение може да е причина за скъпия дизел
Българската стопанска камара (БСК) е излязла с изявление, заемайки активна позиция по отношение на високите нива на горивата. Малък цитат от статията:
Цитат:
Източник: Investor.bg
...
Стои въпросът защо търговските цени на горивата в страната са еднакви, при положение че има разлики в цените на вносните горива и тези, произведени у нас. Този въпрос провокира друг – дали действително вносителите на горива се явяват реални конкуренти на производителите или съществува негласно споразумение с цел поддържане на спекулативно високи норми на печалба в отрасъла.
...

Поздрави,
Радо

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Май 19, 2008 4:02 pm 
Аватар

Кара: Opel Vectra 1.7D
От една страна е картелното споразумение, а отдруга и сивият сектор- позицията на Лукойл:

Лукойл: Държавата вдигаше акцизите на горивата, не ограничи "сивия сектор"
Държавната политика от последните години за максимално натоварване на цените на горивата с акцизи никога не бе съпроводена с държавна политика за ограничаване и ликвидиране на "сивия сектор" в бранша, а именно там са големите резерви на държавата.

Това се казва в специално съобщение на Лукойл-България по повод предстоящите протести на превозвачите и някои изявления на висши държавни служители, както и на представители на различни сдружения на превозвачите.
Една системна борба срещу незаконния и често добре известен на властта "сив сектор" би донесла на държавата приходи, многократно надвишаващи тези от акцизите, и в същото време би поставила икономиката на светло.
По причини, които не е в прерогативите на Лукойл-България да коментира, това никога не бе направено и наместо от светло и прозрачно събиране на данъци в сектора, държавният бюджет бе поставен в положение да се пълни от непрекъснато надуване на акцизните ставки, се казва в съобщението.
За този период от четири години цената на суровината се е увеличил с близо 400%, акцизите върху безоловните бензини - със 128 %, а тези върху дизеловото гориво - с 445,5%.
http://yesterday.actualno.com/news_162870.html

То май и сивия сектор, и картгелните споразумения станаха държавна политика!!!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Май 20, 2008 10:09 am 

Още една статия във вестник "Дневник", излязла снощи. Дистрибуторите на горива са отговорили на изявлението на Българската Стопанска Камара: Дистрибуторите отричат версията за картел.
Ето няколко извадки от статията, тъй като не знам дали имам право да я публикувам цялата:
Цитат:
Дистрибуторите отричат версията за картел
от Чавдар Първанов | chavdarp@dnevnik.bg
19 май, 19:44

...
Веригите бензиностанции отхвърлиха и тезата, че цените на горивата в България са по-високи от тези в другите страни в ЕС. По данни на Европейската комисия към края на април в страната са се продавали сравнително най-евтините горива сред новите членки на ЕС. Единствено при дизела Малта и Кипър поддържат по-ниски цени, като в почти всички нови членки това гориво е по-скъпо от бензините. Една от причините е, че на международните пазари дизелът се търгува със $170 на тон по-скъпо в сравнение с бензин А-95, което и при по-нисък акциз няма как да бъде компенсирано, обясниха експерти.
...
В момента търговската надценка, при която работят големите вериги в България, е между 4 и 5%, което прави по 11-13 стотинки на литър.
...
Дистрибуторите отново обърнаха внимание, че близо половината от цената на горивата представляват вземанията за държавата - акцизи и данък добавена стойност.
...
Цени на горивата в новите страни - членки на ЕС, към 28 април (в евро за литър)

А-95 Н Дизел

България 1.04 1.13

Кипър 1.04 1.10

Чехия 1.22 1.27

Естония 1.07 1.17

Унгария 1.19 1.25

Латвия 1.05 1.13

Литва 1.08 1.15

Малта 1.09 1.10

Полша 1.26 1.25

Румъния 1.04 1.13

Словакия 1.22 1.29

Словения 1.08 1.16
...

Хващам се за тази информация:
Цитат:
...Една от причините е, че на международните пазари дизелът се търгува със $170 на тон по-скъпо в сравнение с бензин А-95, което и при по-нисък акциз няма как да бъде компенсирано, обясниха експерти....

Добре, няма ли кой да каже - кое точно оскъпява специално дизела. Всички пишат какво ли не, но не и това. В крайна сметка протестите вчера бяха заради скъпия дизел.
Някой от производителите не може ли да излезе и да каже "Ние произвеждаме дизела по този и този начин, суровината ни струва толкова, акциза е толкова, и заради всичко това цената излиза толкова".

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Май 21, 2008 3:14 pm 

В бъдеще дизела освен в България, но и в други страни ще поскъпва за сметка на бензина.
Преди години цената на дизела е била драстично по-ниска от тази, която трябва да бъде в действителност, защото това си е било политика на държавите.Целта им е била, защото ДВГ са по-икономични да стимулират използването на дизелова тяга, но сега нещата се променят.
От хора, които се занимават професионално с производство на горива знам, че производството на дизела е по-скъпо отколкото на бензина.Особено за новите многократно рафинирани дизели съм съгласен да вярвам.
Пък и нали сме в Европа!Нали се сещата, че чичо Ханс не го интересува колко получаваме в България, който иска да кара ще намери начин да го направи.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Май 22, 2008 12:59 pm 
Капацитет
Аватар

Кара: Renault Espace 2.1TD '87
Ами вие вече сте я разработили темата, но и аз да кажа каквото знам (по-точно съм чувал или чел).
Една от причините за скъпия дизел (до колкото знам) наистина е очистката от сяра. Различните технологии дават различни резултати като цена/ефективност. Точно този процес на очистка прави съвременното дизелово гориво "сухо"(ниски мазилни свойства) а не самото ниско съдържание на сяра. От там пък следват други ал-химии за да се възстановят мазилните свойства до стандарт (друг е въпроса кой го прави). От друга страна, на времето бях чул (а тогава си имах вземане-даване с ЛукавияOil) че нашата рафинерия е толкова не-ефективна че себестойността на единица продукт е най-високата е Европа (въобще не се учудвам).

Също тогава бях чувал че от единица нефт се получават почти 2 пъти повече ДГ отколкото бензин и затова дизела е по-евтин(тогава беше така). В потвърждение на това, ето една примерна картинка където се вижда съвсем грубо какво се получава:
Прикачени файлове:
distill.gif
distill.gif [ 7.72 | Прегледано 2014 пъти ]

Гледайте сектора Heating oil (това е дизела) и сравнете с Gasoline (бензин)

Тази е по-подробна но без количествена съпоставка:
Прикачени файлове:
column.gif
column.gif [ 57.96 | Прегледано 2040 пъти ]

Това което ме "хвърли в тъча" е тази графика която пък противоречи на казаното по-горе:
Прикачени файлове:
Barrel.jpg
Barrel.jpg [ 13.49 | Прегледано 2013 пъти ]

От това излиза че бензина получен от единица нефт е почти 2 пъти повече от диз.гориво???
Е, знам че различните видове нефт и различните технологии дават различни резултати, но чак пък толкова?

Както и да е, до тук беше за себестойността.
Аз мисля че цените на горивата всъщност нямат много общо със себестойностите им.
Като започнем от цената на нефта, неговата себестойност в "кладенците" е ефимерна. От там започват да се трупат реалните разходи - изпомпване, натоварване, превоз и доставка до рафинерия, данъци и такси върху всичко това.На времето (КПСС - БКП), даже не винаги се е измервала с пари - например 1 тон нефт срещу 1 тон домати.
На свободния пазар, 1 тон нефт струва толкова колкото някой е склонен да плати. Сиреч, ако някой ми даде 150$ за 1 тон, разбира се че аз не бих го продавл за по-малко. Пазар, какво да направим?!
Дизела движи света. И то не защото е (беше) по-евтин а защото е по-ефективен по природа и много по-надежден(от което пак става по-евтин). Основния световен стокооборот се придвижва по море, а едва ли на някой някога ще му хрумне да направи бензинов кораб. Вярно е че те горят предимно Heavy Fuel (мазут) но и без ДГ не става работата. За камионите знаете - само СССР имаше бензинки но да не забравяме че там нещата не бяха пазарни а измислени. Всъщност, и в САЩ не беше много по-различно но те пък са по-гъвкави и пазарната логика надделя много бързо. Сега дори унифицираха горивото за армията (за да не се занимават с различни горива) и минаха само на дизел, и заради това си направиха дизелови моторетки.
Ако погледнем авиационното гориво (Jet fuel), то също е по-скоро ДГ отколкото бензин, и доколкото знам при производството им са като скачени съдове.

Уффф, поредната ми дълга писаница...:oops:
Дано някой я изчете

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Май 27, 2008 11:14 am 

Кара: Audi A4
Точно защото е пазарна икономика в по-голямата част от света е такава цената на дизела. Има голямо търсене - цената се покачва. Има голямо търсене заради качествата, които изброи. Като изключим състезателните коли(има едно-две изключения) във всяко друго отношение дизелите настигнаха и изпревариха бензиновите двигатели.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Юни 10, 2008 7:05 pm 

Благодаря на MAP за много подробната информация!
Явно ще трябва да се примирим със ситуацията, защото не се очертава цената на дизела спрямо бензина да се промени.
Сега прочетох една новина във в-к "Дневник", в която се казва, че дизелът ще остане по-скъп от бензина и за в бъдеще:
Цитат:
Дизелът ще остане по-скъп от бензина и през следващите години
В момента цените са на 15-годишен връх
от Дневник
10 юни 2008, 16:47

Дизелът ще струва повече от обикновения бензин и през следващите години, съобщи "Блумбърг". Възможно е до края на годината разликата в цените на двете горива да стане дори по-голяма.

Цената на дизела, който се счита за най-ползваното транспортно гориво в света, в момента е на 15-годишен връх, сочат данните на "Блумбърг". Средната цена за тон дизел е със 145 долара по-висока от тази за тон бензин - в процентно отношение това означава, че тон бензин е с 14% по-евтин от тон дизел. Според "Блумбърг" е напълно възможно до края на годината в Европа дизелът да струва с 31% повече от бензина. Агенцията аргументира прогнозата си с данни на брокерската компания PVM Oil International за цените на суаповите сделки с горива. Те отразяват очакванията на търговците за посоката, в която ще се движи цената на дизела.
...
целият текст

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Апр 19, 2010 6:55 pm 
Аватар

Кара: ТДС със жокери
Браво............след днешния ден,случайно спрях на омв да заредя една десетичка,че не бях сигурен,че ще стигна.Като се върнах и видях атрактивната цена от 2.38 направо ми напря едно чувство отвътре......чудех се дали да повърна или да ги напсувам.Това което правят с нас е чиста подигравка,и както казват в шоу предаванията легално "усвояване" /не крадене/.Немога да разбера,толкова ли им е весело да се подиграват с народа,кризата в БГ, по мой наблюдения се задълбочава,а те са ни пуснали като опитни зайчета,едно на ръка е че незнаеш за какво работиш,друго е че се чуди човек как да си плати сметките с тези подигравателни заплати и тези високи цени.Просто ни гледат в очите и ни лъжат и това ще си продължи,жалко че няма да сме живи като някой чужденец седне да ни управлява,че да се види най-накрая някаква разлика.Накрая ще стане така,че ще си продам дизела и ще си взема бензин,накъдето са тръгнали работите по-ефтино ще е да караш бензин пред дизел. :banghead:
Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Апр 19, 2010 10:11 pm 

Кара: Дачия Логан MCV и Сандеро dСi+
Такааа, за втори път ЛукОйл-Нефтохим си позволява лукса да се подиграва с бълтарския потребител. Цената на дизела отново мина цената на бензина.
И пак няма и няма обяснение.
Я ми кажете в коя държава по земята за втори път - лятото на 2008 и сега - дизела е по-скъп от бензина. Дори в Германия разликата е повече от 40 ст. по-евтин дизел. Това само в България явно може да става защото понополиста и олигарса Валентин Златев си прави каквото си иска и определя цени както му изнася.
Аз специално избягвам да зареждам с горива от ЛукОйл-Нефтохим, заради това и заради по-ниското им качество.
Зареждам само от РомПетрол, който е от Румънска рафинерия, а и новият им EFIX бензин и дизел с добавки разработка на BASFF на цената на нормален бензин и дизел съм още по-доволен.
А на бензин няма да се върна след като карам последно поколение комън-рейл дизел.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Апр 21, 2010 1:08 am 

Кара: Fiat Marea 1,9 TD100
така ще е колеги,докато им търпим безропотно подигравките.
На много места и по различни поводи съм се опитвал да разбера докога българина ще търпи и стигнах до извода,че сме роби,с бобски манталитет и колкото повече ни мачкат и ни тъпчат,толкова по-хубаво ни е! Досега ако бяхме бяла държава,да се бе дигнал народа на масови стачки...а ние зареждаме и газ...ами не прос тоя де яде баницата(лукойл)а тоя дето му я дава(държавата и ние)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Юни 02, 2010 8:12 pm 

Кара: меган
Може би сте забелязали, че през последните седмици цената на
дизеловото гориво на бензиностанциите надхвърли цената на безоловния
бензин А 95 - съответно 2,20 лв. за дизела срещу 2,13 лв. за
безоловния бензин А95.

Това е странно, защото ако се види цената на двата вида гориво на
едро, става ясно, че дизелът излиза на по-ниска цена от рафинерията.

Според сайта на „Лукойл” към 7 ч. на 28 май 2010 г. цените на едро са
били както следва с включени акцизи, ДДС и транспортна такса:

Бензин А95Н Е5 - 1990.80 лв.

Дизелово моторно гориво 10 ppm Е5 с min 2% биодизел - 1982.40 лв.

Подобна ситуация имаше и през лятото на 2008 г. – цените на дизела
бяха по-високи от тези на безоловния бензин А95, след което дизелът
стана отново по-евтин.

Предвид кризата едва ли през последните месеци автопаркът внезапно е
преминал масово на дизел, което да обяснява по-високите цени.

В същото време във всички държави около България цените на безоловният
бензин А95 са по-ниски от цената на дизеловото гориво. Оставяме
настрана факта, че в някои от случаите цените на горивата са по-ниски
отколкото в България.

За справка цените на някои вериги бензиностанции според информацията
на интернет страниците им е както следва:

Македония: Лукойл - ЕУРОСУПЕР БС 95 - 69,00 ден, ЕУРОДИЗЕЛ БС - 57,00
ден (1 лв. = 31,44 денара или цените са съответно 2,19 лв и 1,81 лв.)

Босна и Херцеговина: OMV Super 95 - 2,11 КМ, Eurodiesel - 2,08 КМ (1 КМ = 1 лв.)

Словения: OMV Carrera 95 - 1,192 евро, OMV Sprint Diesel - 1,143 евро
(1 евро = 1,95583 лв или цените са съответно 2,33 лв. и 2,23 лв.)

Хърватия: OMV Eurosuper 95 BS Carrera - 8,57 куни, OMV Sprint Diesel -
Eurodiesel BS - 7,96 куни (1 куна = 0,269268 лв или цените са
съответно 2,30 лв. и 2,14 лв.)

Румъния: Petrom Bucharest Premium Fara Plumb 95 – 4,31 леи и Petrom
Eurodizel 5 – 4,12 леи (1 лея = 0,467287 лв или цените са съответно
2,01 лв и 1,925 лв.)

Дали няма споразумение между отделните вериги бензиностанции да
продават по-скъпо дизеловото гориво в сравнение с безоловния бензин
А95, тъй като цените на едро и цените в страните около България
показват, че това не трябва да е така.

Изпратих този въпрос до следните получатели:

Комисия за защита на конкуренцията - cpcadmin@cpc.bg

Комисия за защита на потребителите - info@kzp.bg

Българска национална асоциация на потребителите -
http://www.aktivnipotrebiteli.bg/?page_id=10

Омбудсман на Република България - priemna@ombudsman.bg

В-к „Дневник” - dnevnik@dnevnik.bg

В-к „24 часа” - mnenia@24chasa.bg

БНТ - gledam@bnt.bg

Българска редакция на „Дойче веле” - bulgaria@dw-world.de

Ако и вас ви вълнува този казус, изпратете имейл до тях и вие.

Дори и да го изпращате с електронна поща, не забравяйте да посочите
пощенски адрес, защото някои институции все още не са разбрали, че
имейлът е официален начин да се обръщаме към тях.

И пишете дали има някакви резултати.

К.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Юни 02, 2010 10:33 pm 

Кара: Дачия Логан MCV и Сандеро dСi+
Напълно те подкрепям. Отдавна пиша и изразявам мнение по този въпрос. Също така и не зареждам гориво произведено или доставено от Лукойл. Зареждам само от РомПетрол. Не само, че е по-добро горивото им, но и по този начин не пълня касичката на олигарха Вальо Златев.
Макар че, виж това: http://banks.dir.bg/2010/06/02/news6497810.html

"...В същото време във всички държави около България цените на безоловният
бензин А95 са по-ниски от цената на дизеловото гориво..."

Тука според мен леко си объркал смисъла - по-високи.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]